HAK test teelt kidneybonen op Nederlandse grond

Groentefabrikant HAK heeft begin oktober kidneybonen geoogst op Nederlandse grond.

De exotische bonensoort, die normaal gesproken veelal in Noord-Amerika wordt geteeld en geoogst, blijkt ook goed te gedijen in Zeeuws-Vlaanderen. De proef maakt onderdeel uit van een reeks tests die de groentefabrikant uitvoert met de teelt van exotische bonensoorten in Nederland. Op deze manier wil HAK nog meer peulvruchten dichtbij huis produceren. Dat de bruine boon het goed doet op Hollandse grond is wel bekend. HAK wil echter onderzoeken of ook exotische bonen – zoals de kidneyboon – in Nederland te produceren zijn. Veel bonensoorten gedijen voornamelijk in een landklimaat en hebben in Nederland meer tijd nodig om te volgroeien, wat nadelig is voor de kwaliteit en de smaak. Dit gaat voor de kidneyboon echter niet op, zo blijkt uit de eerste proeven van de groentefabrikant.

HAK wil zo veel mogelijk van haar groenten, peulvruchten en fruit telen binnen een straal van 125 kilometer van de fabriek in Giessen. Op deze manier kan de groentefabrikant de kwaliteit maximaal bewaken en er letterlijk met de neus bovenop zitten. Bovendien maken de groenten op deze manier minder kilometers van grond tot consument, wat uiteraard duurzamer is.

Op dit moment komt ruim 70% van de groenten van HAK uit de buurt van Giessen. Alleen voor groenten en peulvruchten die uit klimatologisch oogpunt nog niet in Nederland kunnen worden geteeld, of bij tegenvallende Nederlandse oogsten, kan de groentefabrikant indicenteel een uitzondering maken.

Ruime kennis en ervaring

Voor de productie van kidneybonen werkt HAK al jaren samen met telers in Noord-Amerika, waaronder Canada, een plek waar bonen van oudsher goed groeien. De kennis en ervaring van deze boeren wordt nu ingezet om te onderzoeken of deze bonensoort ook in Nederland kan worden geteeld.

HAK heeft van de Nederlandse kidneybonen vier hectare ingezaaid, van zowel de kleine als de grote rode kidneyboon. Deze bonen zijn begin oktober geoogst, na de eerste droge dagen van de maand, zodat het vochtgehalte en dus de kwaliteit van de boon het juiste niveau heeft. De kidneybonen van Nederlandse grond komen terecht in de stazakken en in de potten van HAK. Als de kwaliteit en de kwantiteit van Nederlandse oogst voldoen aan de normen van HAK, zal de groentefabrikant de productie van Nederlandse kidneybonen verder opschalen.

Groeiende vraag naar ‘lokaal’ voedsel

HAK is van plan om in de toekomst indien teelttechnisch mogelijk meer exotische bonensoorten naar Nederland te halen, vertelt Adri den Dekker, Directeur Inkoop en Landbouw. “De vraag naar ‘voeding van dichtbij’ én naar peulvruchten groeit gestaag. HAK streeft ernaar om zoveel mogelijk producten in de omgeving van Giessen te telen. Als toekomstige proeven ook slagen, kunnen we in de toekomst grotere hoeveelheden Nederlandse kidneybonen oogsten. Daarnaast onderzoeken we hoe andere bonensoorten het doen op de Nederlandse grond.”

HAK streeft ernaar om zoveel mogelijk producten in de omgeving van Giessen te telen. Als toekomstige proeven ook slagen, kunnen we in de toekomst grotere hoeveelheden Nederlandse kidneybonen oogsten. - Adri den Dekker, Directeur Inkoop & Landbouw HAK

500 Hermandenblijker Pottenkijkers Hak 2

Vooroordelen over groenten in pot staat groenteconsumptie in de weg

Vooral jongere heeft onterechte vooroordelen over voedsel door gebrekkige kennis
HAK Kikkererwten hand

Hoop op teelt Hollandse kikkererwt steeds groter

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK zet teeltproef ook in 2019 voort
Hak Logo 2016 Digitaal Web Schaduw Rgb

HAK uitgeroepen tot Merk van het Jaar 2013

HAK is door de Nederlandse supermarktklant uitgeroepen tot Merk van het Jaar 2013. De prestigieuze publieksprijs is een initiatief van de levensmiddelenbranchevereniging FNLI in samenwerking met onderzoeksbureau GfK. Op basis van een grootschalig onderzoek onder 13.000 consumenten worden merken beoordeeld op kwaliteit, innovatiekracht en expressiviteit. Nederlanders waarderen HAK vooral om haar constante kwaliteit, de sterke Hollandse herkomst en het innovatieve vermogen.