-
4 pers
-
100 min
Heerlijke Griekse moussaka met kikkererwten
Kikkererwten
HAK Kikkererwten hebben een pure smaak en een lekkere bite. Ze zijn ideaal om mee te variëren zowel in traditionele mediterrane gerechten zoals hummus als in soepen en salades.
Bekijk productKikkererwten
HAK Kikkererwten hebben een pure smaak. Ze zijn ideaal om mee te variëren, bijvoorbeeld in traditionele mediterrane gerechten zoals humus, soepen en salades.
Bekijk productHak de ui en knoflook fijn en bak een paar minuutjes in een (wok)pan. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Voeg de oregano, kaneel, peper en zout toe en de tomatenblokjes en puree. Laat dit 20 minuutjes pruttelen en voeg de laatste paar minuten de kikkererwten toe. Proef of de saus goed op smaak is. Snijd de aubergines in dunne plakken van ca 5 mm. Verhit een grillpan. Bestrijk de aubergines met een beetje olie en bestrooi met een beetje peper en zout. Grill ze mooi bruin en bestrooi daarna met een beetje bloem. Verwarm de oven op 180 graden. Verhit de boter in een steelpannetje voor de bechamelsaus. Voeg de bloem toe en bak de roux 5 minuten. Giet dan beetje bij beetje de melk er bij blijf roeren met een garde tot er geen klontjes meer in zitten. Laat ongeveer 50 gr kaas smelten in de saus en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat een paar minuten afkoelen en klop dan ook de eieren door de saus. Vet de ovenschaal in met een beetje olie. Verdeel de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hier de helft van de aubergine over en vervolgens al het gehaktmengsel. Dek af met een nieuwe laag aubergine en giet hier de bechamelsaus over. Bestrooi met de overgebleven kaas en bak de moussaka ongeveer 50 minuten in de oven.
Tip: voor een vegetarische variant vervang je het gehakt voor vegetarisch gehakt of linzen.
Dit recept is afkomstig van www.leukerecepten.nl
Ook lekker!
- Verse peterselie
- 450 gr aardappelschijfjes
- 2 aubergines
- 2 eetlepels bloem
- Olie om te bakken
- Gehaktmengsel:
- 300 gr rundergehakt
- 400 ml tomatenblokjes
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 theelepel kaneel
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- Snuf oregano
- 1 HAK kikkererwten in stazak a 225 gr
- Bechamelsaus:
- 500 ml melk
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- Snuf nootmuskaat
- 75 gr geraspte kaas
- 2 eieren
- Benodigdheden
- Grote ovenschaal
- grillpan